Ser vegà

Creu que la vida de tots els animals té exactament el mateix valor? Si és així, estarà d’acord que mantenir milers de gallines amuntegades en granges per recollir els seus ous és un acte poc apropiat o que utilitzar micos, hàmsters o gats per a la investigació i elaboració d’una crema hidratant no només atempta contra els seus drets bàsics sinó que hauria d’estar prohibit. En el rerefons d’aquestes afirmacions es troben les principals idees de la filosofia del veganisme, “una alternativa ètica al consum ia la dependència de productes no adaptats a les necessitats físiques i espirituals de l’ésser humà, com la carn, el peix, els làctics, els ous, la mel, els productes derivats dels animals i altres articles d’origen animal com el cuir i les pells “, segons l’Associació Vegana Espanyola (UVE).

Des de fa uns anys i, sobretot, des que algunes actrius com Drew Barrymore o Gwyneth Paltrow han fet pública la seva elecció de vida, el veganisme ha passat de ser un absolut desconegut a “començar a normalitzar-se i convertir-se en una opció acceptada per la majoria “, opina David Román, president de l’Associació Vegana Espanyola. No obstant això, encara hi ha molta confusió al respecte i multitud de mites que no es corresponen amb la realitat. Un dels errors més comuns i estesos és limitar la filosofia vegana amb el fet de no consumir productes d’origen animal. Aquesta característica és només una part de la seva realitat, que inclou també el rebuig a l’ús i explotació dels animals. “El veganisme no és una dieta, és una actitud“, així s’expressa Carol Pi, portaveu de DefensAnimal.org i vegana compromesa des de fa dotze anys. “Des de l’associació vam plantejar el veganisme com un estil de vida en què tot gira al voltant del respecte a totes les persones, independentment de si són humanes o no, si són mascles o femelles, quin color de pell tenen, quin és la mida, la seva orientació sexual … “, puntualitza Pino.

La nevera vegana

L’hora de l’esmorzar es caracteritza per l’absència de llet, pastisseria i galetes. “Substituïm la llet de vaca per begudes vegetals i evitem les galetes o les pastes elaborats amb mantega o altres ingredients d’origen animal“, explica Román. La necessitat de consumir productes lactis és focus de discòrdia. La doctora Pilar Riobó, especialista en Nutrició i Endocrinologia, assegura categòrica que “la llet no només no és perjudicial, sinó que és necessària per evitar problemes per falta de calci com ara l’osteoporosi“. No obstant això, el nutricionista i expert en veganisme i alimentació macrobiòtica David Gasol opina el contrari: “És possible portar una alimentació sana i equilibrada sense el consum de cap lacti en la dieta, sempre que sapiguem substituir correctament el que estava proporcionant la llet a la nostra alimentació “, afirma.

Els vegans no només exclouen tots els productes d’origen animal, sinó que també rebutgen aquells fabricats pels animals, com la mel per exemple. Aquesta absència de productes d’origen no vegetal és el que impedeix a la doctora Riobó considerar la dieta vegana com una dieta completa i equilibrada: “Sóc partidària d’una alimentació cuasivegetariana, amb clar predomini de les fruites i verdures de temporada, però si no consumim res de carn inevitablement patirem certes mancances de ferro i vitamines d i B12 “, adverteix. El taló d’Aquil·les de l’alimentació vegana se situa a la vitamina B12, exclusiva dels productes d’origen animal. “Aquesta manca només és salvable mitjançant la suplementació farmacològica“, afirma Riobó. Però el dèficit vitamínic no és el que més preocupa al nutricionista David Gasol. “Qualsevol dieta, fins i tot les convencionals, on hi ha proteïna animal, és susceptible de tenir mancances. I per sort, la vitamina B12 s’emmagatzema en l’organisme, generant reserves per a llargs períodes de temps “, argumenta.

D’altra banda, “el profund interès que normalment mantenen els vegans per la nutrició és una de les millors garanties que portaran una alimentació equilibrada i saludable“, opina la doctora Riobó. Aquest interès és el que normalment els porta a aprendre nous menús, tècniques de cuina i a buscar nous aliments amb els quals portar una dieta sana i atractiva. “A primera vista, sembla que deixar de menjar carn i altres productes animals redueix el ventall de possibilitats en els teus menjars, però la veritat és que s’enriqueixen les possibilitats culinàries“, explica amb entusiasme Román. “La majoria de la gent desconeix la gran varietat de cereals que es poden usar a la cuina a part del blat i l’arròs (civada, sègol, ordi, quinoa, mill, sarraí, espelta …) o els derivats de la soja (tofu, tempeh, miso, begudes i iogurts …) o el seitan (elaborat amb gluten de blat), que són també aliments habituals en la dieta del vegà “. Fins arribar a dominar o, almenys, a manejar-te amb soltesa en la dieta vegana, el millor és “començar cuinant les mateixes receptes que abans, però substituint els aliments d’origen animal. Més endavant, ja arribaran els plats nous i 100% vegans “, suggereix Román. “Convé fer la transició cap a aquest tipus de dietes amb el suport d’un especialista i seguir uns controls puntuals per evitar els dèficits de vitamines o minerals“, adverteix el nutricionista David Gasol.

Nous aires; olors i sabors…

Ara, a Beagle torbaràs nous aires…

Hem ampliat la nostra carta, introduït alguns ingredients i aliments nous i hem refet l’ambient del nostre restaurant.

Ara , segur que trobes allò que buscaven en una cuina 100% vegana, natural i ecològica.